Tuesday, March 20, 2012

KES CULIK MENINGKAT DI MALAYSIA ?!!

Remaja 14 tahun dari Shah Alam berjaya lari daripada sindiket pelacuran antarabangsa

Seorang remaja perempuan yang dilaporkan hilang di Shah Alam ditemui dalam keadaan kepenatan di Stesen Kereta Api Hua Lampong, Bangkok, 11 Mac lalu selepas berjaya melarikan diri daripada sindiket pelacuran antarabangsa yang dipercayai menculiknya.
Remaja berusia 14 tahun itu diselamatkan Polis Thailand yang menemuinya bersama lima lagi mangsa warga Myanmar, Mangsa dilaporkan hilang dari rumah keluarganya di Seksyen 8, Shah Alam sejak sebulan lalu, menghubungi ibunya sehari selepas diselamatkan dan memaklumkan kejadian menimpanya sebelum ibunya bergegas ke Bangkok untuk proses pengecaman dan membawanya pulang ke tanah air.

Remaja perempuan itu dilaporkan hilang dipercayai selepas ibunya menurunkannya di sebuah perhentian bas di Seksyen 7, Shah Alam pada 30 Januari lalu. Keluarganya membuat laporan polis mengenai kehilangannya pada 31 Januari lalu.

Duta Besar Malaysia di Bangkok, Datuk Nazirah Hussain, berkata pada hari kejadian, Polis Thailand menghubungi kedutaan memaklumkan penemuan seorang remaja perempuan yang dipercayai warga Malaysia, seterusnya meminta mengesahkan status warga negara mangsa berikutan tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui bersamanya.

“Bertindak atas maklumat itu, pegawai kedutaan dihantar ke pusat tahanan imigresen yang menempatkan remaja terbabit bagi proses pengesahan. Hasil pemeriksaan mendapati mangsa adalah remaja perempuan yang dilaporkan hilang di Shah Alam.
“Kita menghubungi ibunya memaklumkan kejadian itu sebelum membantu membawa ke Bangkok untuk proses dokumentasi dan urusan penghantaran pulang,” katanya ketika dihubungi malam tadi.

Katanya, pihak kedutaan memberi kerjasama penuh kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Polis Thailand dalam siasatan kes berkenaan yang dipercayai didalangi sindiket pelacuran antarabangsa.

“Kita sudah menyalurkan maklumat berkaitan kepada PDRM dan Polis Thailand untuk siasatan lanjut. Identiti mangsa terpaksa dirahsiakan atas faktor keselamatan, malah remaja terbabit dipercayai mempunyai banyak maklumat bagi membantu siasatan, khusus dalam mengenal pasti identiti penculiknya dan anggota sindiket terbabit,” katanya.

Beliau turut mengesahkan remaja terbabit selamat dihantar pulang ke tanah air dengan penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, Bangkok malam tadi dengan diiringi ibunya, selain beberapa pegawai polis dan imigresen Thailand.

Sejurus mendarat kira-kira jam 8.50 malam tadi, mangsa dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Petaling Jaya.

Di SHAH ALAM, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah, berkata remaja terbabit dilaporkan diculik bersama lima lagi mangsa dari Myanmar sebelum mereka berjaya melarikan diri dari tempat kurungan dan ditemui pihak berkuasa Thailand.

“Pada 12 Mac lalu, seorang wanita berumur 37 tahun dari Seksyen 8, Shah Alam membuat laporan polis di Balai Polis Seksyen 11, Shah Alam memaklumkan menerima panggilan telefon daripada anak perempuannya yang sebelum ini dilaporkan hilang bersama lima kanak-kanak Myanmar dipercayai diculik sebelum dibawa ke Thailand,”


Duta Besar Malaysia di Bangkok, Datuk Nazirah Hussain, berkata pada hari kejadian, Polis Thailand menghubungi kedutaan memaklumkan penemuan seorang remaja perempuan yang dipercayai warga Malaysia, seterusnya meminta mengesahkan status warga negara mangsa berikutan tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui bersamanya.


No comments:

Post a Comment